skischoen verwarmingselement

Waarom verwarming in een skischoen meestal onzin is.

Maar ook wanneer het wél zin heeft.

We krijgen heel vaak de vraag of wij ook verwarming kunnen maken in de skischoenen. Natuurlijk kunnen wij dat maar de vraag is of het zin heeft. Belangrijk is te kijken naar de oorzaak van koude voeten in skischoenen.

Natuurlijk herinnert iedereen zich nog de winter van 2017/2018 en dat het op sommige plaatsen min 24°C werd in de skigebieden in de Alpen. Ook ik had toen koude voeten (en een bevroren radiatorslang). Over het algemeen zijn koude voeten in skischoenen niet nodig en is er goed iets aan te doen. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen maar daarover verderop meer.

Over de isolatiewaarde van skischoenen.

open closed cell foam
Open cell vs closed ceel

De moderne skischoen en met name de binnenschoen isoleert tegenwoordig beter dan een  doorsnee Vinex woning. De binnenschoenen  zijn voorzien van een ‘closed-cell foam’ binnenkant.   Dat wil zeggen dat de met lucht gevulde cellen of bubbels niet verbonden zijn met andere luchtbubbels in het materiaal. Hierdoor ontstaat een schuim met zeer goede isolatie-eigenschappen.
Diverse merken skischoenen gebruiken diverse merken isolatie materiaal. De bekendste zijn Ultralon, Thinsulate en PrimaLoft. Wellicht herken je deze merken die vaak als een klein labeltje op de binnenschoen prijken.

Ultralon binnenschoen
Ultralon binnenschoen

De R-waarde van deze binnenschoenen varieert tussen de 3 en 5 afhankelijk van welk type skischoen en toepassing. Daar komt de skisok en de buitenschaal nog bij. Ter vergelijking: een R waarde van 2,5 á 3 wordt voor een huis als zeer goed beschouwd.

Oorzaak van koude voeten tijdens het skiën.

Als de moderne skischoen zo goed isoleert, waarom ervaren sommige mensen dan koude voeten tijdens het skiën?
Er is een aantal oorzaken aan te geven waarom men koude voeten heeft tijdens het skiën. Voordat je een (kostbare) verwarming aanschaft in je skischoen is het goed  eens te kijken wat deze oorzaken zijn:

  1. Verkeerde skisokken
    We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: skisokken mogen niet van katoen zijn gemaakt. Katoen houdt vocht vast en de vochtige skisok koelt af. Bijkomend nadeel is dat de huid gaat rimpelen (net als de voeten van Maarten van der Weijden)  en daardoor kan de huid stuk gaan door de wrijving in de skischoen.
    > Skisokken zijn bij voorkeur gemaakt van merinowol of een technische vezel. Merinowol voert vocht af vanwege zijn holle vezel en technische skisokken hebben ook hun eigen vochtregulering.
    Let wel: technische sokken (waaronder compressiekousen) zijn minder warm dan merinowol omdat de isolatiewaarde lager is.
  2. Sneeuw op je skischoenen
    Heel vaak zie nog mensen zo van de piste het restaurant in lopen met een flinke berg sneeuw op de wreef van de skischoen. Bedenk daarbij dat sneeuw al gauw -5°C is en kan oplopen tot -12 °C. Dat helpt natuurlijk niet mee. Bovendien gaat de sneeuw smelten en wanneer de skischoen niet goed waterdicht is betekent dit natte en later op de piste koude voeten. Lekkende skischoenen zijn sowieso ook een belangrijke oorzaak van koude voeten.
    > Ga voor je het restaurant in gaat, op je hakken staan en klap met je voorvoeten tegen elkaar om de sneeuw van je schoenen af te krijgen.
  3. Slecht passende of knellende skischoenen
    Dit is het belangrijkste punt en veruit in de meeste gevallen de oorzaak van koude voeten. Een slecht passende of knellende skischoen kan de bloedsomloop in de voet verstoren en zo ook de warmte regulatie. De oorzaken kunnen variëren van verkeerde schoenkeuze voor een bepaalt voettype tot een simpelweg te smalle skischoen. Ook een verkeerde aanpassing van een skischoen door een onkundige bootfitter, kan leiden tot een lekkende skischoen wat dan weer koude voeten tot gevolg heeft.
    > Zorg dat u een goed passende skischoen heeft, die niet alleen qua maat goed is maar ook past bij uw voettype. Wanneer u ‘bijzondere’ voeten heeft, overweeg dan op maat gemaakte skischoenen.

Is een verwarming in de skischoen dan nooit een optie?

Als u alle bovenstaande punten heeft afgevinkt, waarbij punt 3 het belangrijkste is, dan kan het nog steeds zijn dat u last heeft van koude voeten. Meestal is er dan iets anders aan de hand en het is goed om daar ook even bij stil te staan.

Oorzaken van slechte doorbloeding in de voet en onderbenen komt voor in de volgende gevallen:

  • De ziekte van Raynaud. U heeft regelmatig koude vingers of tenen. Ook in de zomer. Uw handen (en voeten) verkleuren hierbij ook. De ziekte van Raynaud kenmerkt zich door het samentrekken van de bloedvaten. Meer informatie over de ziekte van Raynaud vindt u hier.
  • Reumatische artritis, oftewel reuma kan de bloedsomloop verstoren
  • Een lage bloeddruk of het gebruik van bloedverdunners
  • Post chemokuur kan neuropathie tot gevolg hebben en de bloedsomloop verstoren
  • Gevoeligheid voor hoogteziekte kan een rol spelen. Bij veel mensen trekt de hoogteziekte na een dag weg. Bij sommige mensen kan het lang aanhouden of de hele vakantie aanwezig zijn.
verwarmde skisok
Verwarmde skisok

Wanneer u een van de hier bovengenoemde punten herkent kan een verwarming in een skischoen zeker helpen. Wij adviseren dan echter niet om een verwarmde steunzool te nemen waarbij alleen de tenen aan de onderkant worden verwarmt. Neem liever een verwarmde skisok die de voet omsluit en een homogene warmte verspreid.

Heeft u vaak last van koude voeten en herkent u een van bovenstaande punten? Neem contact met ons op een goede oplossing.

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!