Mortonse neuralgie

Uw skivakantie verknalt door een stoorzender van 3mm

Wat is een Mortons neuroom en wat kan uw bootfitter eraan doen?

Een snijdende pijn, tintelende tenen of een elektrische stroomstoot. Dat zijn de symptomen die wij vaak horen van onze klanten als zij vertellen over hun pijn tijdens het skiën. Ook als de skischoenen perfect passen (zelfs op maat zijn gemaakt) en nergens knelpunten worden gevoeld dan komen dit soort klachten voor. Vaak aan beide voeten. Er kan dan sprake zijn van een aandoening genaamd Mortons neuralgie.

Een neuroom van Morton, ook wel Mortons neuralgie

Wanneer u pijn voelt bij de drie kleinste tenen terwijl uw skischoenen goed passen of wanneer u de pijn ook voelt in het dagelijks leven (bijvoorbeeld bij het schaatsen, skeeleren of in dagelijkse  schoenen) dan kan er dus sprake zijn van een Mortonse neuralgie. De pijn kan ook in beide voeten voorkomen en bijvoorbeeld opspelen tijdens een lange wandeling of als u met blote voeten op een harde ondergrond loopt.
Sommige mensen merken echter pas iets van deze neuralgie als ze hun skischoenen aan hebben. Logisch: een skischoen zit over het algemeen strakker dan een gewone schoen, hij geeft niet mee en tijdens het skiën komen er ook nog behoorlijke g-krachten vrij.

Wat is een Mortons neuralgie nu precies?

Mortonse neuralgie
Neuroom vorming in de voorvoet

Tussen de gewrichten van de voet lopen gevoelszenuwen. Wanneer zo’n zenuw bekneld raakt kan er neuroomvorming (een verdikking van de zenuw) ontstaan. Bij een Mortons neuralgie is er sprake van afknelling tussen de derde en vierde teen.
De zenuw beschermt zichzelf als het ware tegen deze beklemming. Op de plek van het neuroom verdikt de zenuw maar dit maakt het probleem alleen maar groter. Het neuroom is trouwens een goedaardige zwelling en ongeveer 3mm dik. Goedaardig, maar wel eentje die je skivakantie behoorlijk kan verknallen.

Dubbel-sok-gevoel

De eerder genoemde pijnsymptomen komen in verschillende gradaties voor maar ook het dubbel-sok-gevoel wordt veel gemeld. Het lijkt net of uw skisok dubbel zit onder de bal van de voet. Dit is vaak het geval bij een beginnende Mortons neuroom. Het gevoel wordt veelal niet herkend maar wees er alert op!

De oplossing voor een Mortons neuroom

Heel lang werd een steunzool gemaakt met een pelotte (zo’n bobbel). Dit hielp echter zelden afdoende. Sinds een aantal jaar weten we dat het neuroom tussen de gewrichtjes uit plopt en onder de voet terecht komt. Je gaat als het ware op je eigen neuroom staan. Auw!!
In onderstaande schets ziet u een doorsnede van de rechter voorvoet (het grote teen gewricht is no.1). Duidelijk is te zien dat het neuroom tussen de gewrichtjes 3 en 4 vandaan plopt en onder het derde gewricht gaat zitten.

Mortons neuroom in voorvoet
Mortons neuroom tussen 3 en 4 in voorvoet

Tegenwoordig maken we een steunzool (ook in de skischoen) die ruimte laat aan het neuroom zodat je er niet met je volle gewicht op gaat staan. Ook maken wij in het geval van skiën een aanpassing aan de skischoenen. Deze combinatie heeft een slagingspercentage van ongeveer 60%.

Andere oplossing

Als de klachten al langere tijd bestaan, bijvoorbeeld meer dan drie jaar, en de pijn is zeer heftig en met een steunzool niet op te lossen dan is het overwegen van een operatieve ingreep aan te raden. Wij zijn echter voorstander om eerst een steunzool te proberen. (Zeker als de klachten alleen bij het skiën voorkomen). Brengt dit geen oplossing dan kan een operatieve ingreep altijd nog.

Maak een afspraak!

Herken je dit soort klachten? Maak dan een afspraak via onze website. Een van onze registerpodologen kan vaststellen of er sprake is van een Mortons neuralgie en in veel gevallen kan er dus een prima oplossing worden geboden.

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!