Fischer skischoen met BOA sluiting

BOA sluiting als vervanging van de schnallen?

De meest gestelde vraag: hoe strak moet ik m’n skischoen doen, gaat veranderen…

Toegegeven, de moderne skischoen is de afgelopen decennia wezenlijk niet veel veranderd. Goed, we kregen GripWalk, het kunststof van de buitenschaal werd thermoplastisch en zodoende beter aanpasbaar en de historische achterinstapper is weer terug.
Maar al met al weinig echte innovaties. Tot op heden dan, want misschien gaat de traditionele skischoen met schnallen verdwijnen en gaat de BOA sluiting het overnemen van de traditionele schnallen.
De meest gestelde vraag: ‘hoe strak moet ik m’n skischoen dicht doen?’ gaat veranderen… Of toch niet?

BOA komt met een sluiting voor alpine skischoenen. Fischer skischoen met BOA sluiting

De bekende BOA sluiting kennen we natuurlijk van vele toepassingen. Van kniebraces tot wielrenschoenen en van werkschoenen tot golfschoenen. Ook in de wintersport deed de BOA sluiting zijn intrede. Als eerste werd deze toegepast in snowboard schoenen. Later ook in toerskischoenen. Omdat de krachten in snowboard- en toerskischoenen niet zo groot zijn, ging dat prima. De kabel was van teflon of dun staaldraad en de BOA knop was niet zo groot (maat M3 voor de kenners).

Maar nu komt BOA met een innovatie: een sluiting voor alpine of gewone skischoenen. Deze BOA vervangt de schnallen op de wreef.

Hoe strak moet mijn skischoen?

Dit is verreweg de meeste gestelde vraag bij ons. Eigenlijk bedoelt men te vragen: hoe strak moeten de schnallen?
Er was een tijd dat de skischoenen en dus de schnallen mega strak werden aangetrokken. Er zijn zelfs tooltjes te koop waarmee je nog meer kracht kan zetten. Vaak werden de schnallen gebruikt om de (te grote) skischoen op maat te maken. Maar door het te strak aantrekken worden allerlei bloedvaten en zenuwen in het onderbeen en de voet afgekneld met nare gevolgen als koude en zeer pijnlijke voeten ten gevolg. In het engels is daar zelfs een woord voor: overbuckling.

Met de komst van de beter op maat gemaakte skischoenen is het ‘overbucklen’ niet meer noodzakelijk. De schnallen kunnen worden gebruikt waarvoor ze ooit bedoeld waren: als sluiting van de skischoen. In dat gat is BOA nu gesprongen, op zich is dat prima. Zo gebeurt er weer eens wat in skischoen-land.

O ja, u kreeg nog antwoord op de vraag: “Hoe strak moet mijn skischoen?” Om het eenvoudig uit te leggen gebruiken wij dit ezelsbruggetje: als u de schnall heeft gesloten dan moet u deze met weinig kracht met uw pink kunnen openen. 

BOA komt met een sluiting voor ‘gewone’ skischoenen.

Zoals al eerder gezegd, wordt de BOA sluiting voor wintersport al toegepast op toerskischoenen en snowboardschoenen. Maar de innovatie in de nieuwe BOA sluiting zit ‘m in twee dingen, ten eerste kan deze BOA grotere krachten aan door de stevige staalkabel maar ook door de grotere knop. Door de BOA knop te vergroten kan men meer kracht zetten en dat is bij een skischoen wel gewenst. Een andere innovatie is dat de BOA in kleine stapjes strakker maar ook losser kan worden gezet zonder de BOA eerste helemaal te openen. Dat laatste kan natuurlijk nog steeds maar dan om de skischoen uit te trekken.

Er is in de afgelopen twee jaar met BOA op Fischer skischoendiverse skischoenfabrikanten samengewerkt. Een van de dingen die moesten worden opgelost was het goed waterdicht krijgen van de skischoen. Omdat het sluiten van de skischoen door deze BOA geleidelijker gaat en de druk beter verdeeld wordt, was een aanpassing van de waterkering nodig. (De waterkering is het rubberen inzetstukje aan de voorkant).

Wat is het voordeel van de BOA sluiting op de skischoen?

Volgens BOA en de diverse skischoenfabrikanten heeft de nieuwe sluiting het voordeel dat de druk beter verdeeld wordt en de skischoen dus gelijkmatiger gesloten kan worden. Dit leidt tot minder drukpunten terwijl de skischoen toch ‘snug’ gesloten kan worden.
Natuurlijk, en volgens ons een belangrijker argument, is ook het bedieningsgemak een belangrijk punt. Als men met een letterlijke handomdraai de skischoen kan sluiten is dat voor veel mensen een voordeel. Het ‘geklooi’ met schnallen is verleden tijd en dat is voor veel skiërs een aangenaam vooruitzicht.

Wat vinden wij van DutchBootFitter van de BOA sluiting?

Gemengde gevoelens. Ik denk dat het comfort-aspect van de BOA-sluiting een belangrijk argument is en dat inderdaad veel skiërs het als gemakkelijk zullen ervaren. Ook voor de wat oudere skiërs onder ons heeft het voordelen omdat men gemakkelijker de skischoen dicht kan maken.

Mijn collega Bart heeft zo zijn bedenkingen: “Voor de gemiddelde voet is inderdaad het gemak en comfort een argument maar als er sprake is van een brede voet of een zeer hoge wreef dan is de BOA te beperkt. Wanneer men op de wreef een andere druk wil dan op de tenen dan is dat met schnallen wel mogelijk maar met de BOA niet, deze verdeelt de druk namelijk gelijkmatig over de voetrug. Variëren wordt dan lastig met de kans op overmatige druk op een ongewenste plek”.

Of de BOA op de alpine skischoen een blijvertje is? De tijd zal het leren!

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!