Hallux valgus in een skischoen

Een hallux valgus -scheve grote teen- in een skischoen

Definitie hallux valgus
Hallux valgus is de medische term voor de scheve stand van de grote teen, waarbij deze grote teen in valgus afwijkt, dat wil zeggen vanuit het midden van het lichaam in de richting van de kleine tenen. Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de grote teen.

Een scheve grote teen in een skischoen (hallux valgus)

Wanneer u aan uw voet een scheve grote teen heeft of, met een beetje pech, aan beide voeten dan heeft u ongetwijfeld gemerkt dat het moeilijk is een goed passende skischoen te vinden. Of: als u al skischoenen heeft merkt u dat de skischoen steeds minder goed past. Een hallux valgus in een skischoen is een vervelend iets. Het is namelijk ook een progressieve aandoening. Dat wil zeggen dat de grote teen met de jaren meer scheef gaat staan. Maar hoe komt die scheefstand nu eigenlijk?

Wat is een hallux valgus?

Hallux valgus, ook wel bunion genoemd, is de meest voorkomende afwijking van de voet. Een derde van de bevolking heeft er last van. Vrouwen worden in 80 procent van de gevallen getroffen maar het komt zeer zeker ook bij mannen voor. Door de binnenwaartse verplaatsing van het 1e middenvoetsbeentje wordt de voorvoet breder. De veranderde werking van de spieren leidt dan tot de afwijking van de grote teen naar buiten. Ook wordt er verondersteld dat de flexor-pees (de flexor hallucis longus) onevenredig hard aan de grote teen trekt en dat zodoende de scheefstand ontstaat.

Oorzaak hallux valgus

Over de oorzaak van de hallux valgus verschillen de meningen.  Maar tegenwoordig wordt wel aangenomen dat verkeerde schoenen of hoge hakken niet de oorzaken zijn. Wel is bekend dat het ontstaan van de scheve grote teen erfelijk is. 

Oplossing voor in de skischoen

hallux valgus skischoen
Aanpassing aan een skischoen voor een hallux valgus

Of u nu skischoenen op maat laat maken of u eigen skischoenen laat aanpassen, in beide gevallen vraagt de hallux valgus om aandacht. Er moet namelijk voldoende ruimte zijn voor de bunion (knobbel) van de grote teen. Twee zaken zijn daarbij zeer belangrijk:

  1. De gemaakte ruimte voor de hallux valgus moet op de goede plek zitten
  2. Er moet voldoende ruimte zijn rondom de bunion omdat er ook nog een mate van beweging plaats vindt in de skischoen.

Bij DutchBootFitter hebben wij zeer veel ervaring met dergelijke aanpassingen. Maak gerust een afspraak.

Hallux valgus in het dagelijks leven

Wanneer u klachten heeft in het dagelijks leven met de scheefstand van de grote teen dan is het zinvol om een afspraak te maken met de podoloog. Deze zal onderzoeken of de teen nog de mogelijkheid heeft om af te wikkelen en ook kan er met de echo worden gekeken naar het gewricht van de grote teen. Zodoende kunnen wij zien of deze niet ontstoken is en of er geen artrose plaats vindt.  Afspraak maken met de podoloog kan hier.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!