De Skischoen

Waaruit bestaan skischoenen?

Buitenschoen
De schaal (buitenkant) van de moderne skischoenen is gemaakt van hoogwaardig kunststof (PU) dat door verwarming in de fabriek zijn vorm heeft gekregen. Voor de wat duurde skischoenen worden kunststoffen met verschillende flex-eigenschappen of verschillende diktes gebruikt.

Binnenschoen
Moderne binnenschoenen (liners) zijn van zacht (skai) en harder kunststof gemaakt. De hardere gedeelten dienen om de voet en onderbeen te beschermen.
Binnenschoenen bestaan uit een schuimsoort dat een bepaalde mate van geheugen heeft (memory foam) dat de vorm van de voeten aanneemt. Om dit proces te versnellen verwarmt men in de skiwinkel vaak de binnenschoenen met een speciaal apparaat. Noodzakelijk is dit echter niet, na een paar afdalingen ‘breken de binnenschoenen in’ zoals dat heet.

Lees hier verder over te grote of uitgelubberde binnenschoenen.

Achter op de binnenschoen hebben sommige skischoenen een zogenaamde spoiler gemonteerd. Hiermee kan de kuitdikte worden aangepast voor een betere pasvorm. Als ‘vijfde’ sluiting hebben skischoenen een strap. Deze klittenband sluiting is ietwat onderschat maar is zeer belangrijk om de schoen te fixeren en zo pijn (‘shin bang’) te voorkomen.

De manchet of schacht is vaak gemaakt van kunstof met verschillende eigenschappen. De sluiting of schnallen van goede skischoenen beschikken over een mogelijkheid van micro instelling. Hiermee kan men de “ladder’ heel precies instellen.

Canting

Over canting van skischoenen zijn al boeken vol geschreven. Ten onrechte worden de twee schroeven die je vindt aan de zijkant van de skischoen vaak omschreven als ‘canting schroeven’. Wie wil weten hoe het echt zit: lees de blog van Marco-Paul over canting van skischoenen.

Waar zijn de schroeven dan wel voor? Hiermee kan men de stand van de schacht (enigszins) naar binnen of naar buiten verstellen. Zodoende wordt de skischoen aangepast aan x- of o-benen. Hierdoor kan men de skies beter kanten en heeft men meer grip. Dit heet ‘cuff alignment’. Het is dus een accomoderende aanpassing: de schoen wordt aangepast aan de stand van het onderbeen.

 
 
 

opbouw skischoen

Skischoen maten in Mondopoint | maattabel
Mondopoint22,523,524,525,526,527,528,529,530,531,532,5
Schoenmaat363738,5404142,544454647,548,5

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!