Uitstekend enkelbot

Het uitstekende enkelbot.

Met name het binnenste enkelbot geeft vaak pijnklachten in een skischoen. Dit zien we vaak bij skiërs:

– met een platvoet, die vaak ook nog eens ‘naar binnen knikt’. (Pes planovalgus)

– met het standaardzooltje van de skischoenfabrikant nog in de schoen.

Hierdoor drukt het binnenste enkelbot voortdurend tegen de binnenkant van de skischoen. Omdat dit enkelbot eigenlijk het onderste deel van het scheenbeen is, is het tijdens het skiën voortdurend in beweging. Het enkelbot heeft geen bescherming van spieren: het is letterlijk vel over been.. Blauwe plekken en blaarvorming liggen dus op de loer!

Daarnaast lopen onder en achter het binnenste enkelgewricht een aantal pezen en zenuwen waardoor het een behoorlijk pijnlijke ski-ervaring kan zijn!

Meer ruimte in de skischoen maken. Klacht opgelost?

Zeker niet! Alleen meer ruimte maken in de buitenschaal van de skischoen lost het probleem bijna nooit op. Sterker nog: het kan de klacht ook verergeren. Omdat skiërs met dit probleem vaak tegen de zijkant van de schoen ‘hangen’, zorgt meer ruimte in de schoen er alleen voor dat het enkelbot nog meer naar binnen hangt..

Enkelbotklachten tijdens het skiën: eerst de voet stabiliseren.

Veel belangrijker is het om de voet eerst te stabiliseren. De meeste zolen die producenten van skischoenen in hun schoenen doen mogen de naam ‘zool’ eigenlijk niet dragen. Meestal is het een stukje stof, zonder enige ondersteuning. Stabiliseren van de voet gaat heel goed met een sportzool of eventueel een op maat gemaakte therapiezool. Dit zooltje zal ervoor zorgen dat de voet ‘rechtop’ komt te staan. En die correctie zorgt er weer voor dat het enkelbot niet tegen de schoen ‘hangt’. Hierdoor is meestal al een groot deel van het probleem opgelost. Eventueel kan daarnaast preventief wat meer ruimte worden gemaakt in de buitenschaal van de skischoen.

Tijdens een vrijblijvende en kosteloze eerste afspraak met één van de (sport)podologen bij DutchBootFitter , kunnen wij u zeggen wat precies het probleem veroorzaakt en kunnen we u een plan van aanpak voorstellen.

Meer informatie over de voordelen van goede zolen in uw skischoen. 

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!