Breedte van een voet in een skischoen

Skischoenen voor brede voeten
En waarom breder maken niet altijd breed genoeg is

Nederlanders behoren niet alleen tot de langste mensen van Europa. Nederlanders hebben wereldwijd ook de grootste gemiddelde schoenmaat. Voor vrouwen maat 39, voor mannen maat 43.

Niet alleen de lengte speelt een rol. Skischoenen voor brede voeten zijn ook lastig te vinden. Wij durven, op basis van onze ervaring, de stelling aan dat de nederlander ook in de top drie staat van breedste voet ter wereld. Wetenschappelijk is dit natuurlijk niet maar in ieder geval heeft een groot deel van onze klanten een bovengemiddelde brede voet.

Over welke maat gaat het?

Voet breedte
Afbeelding 1

De balmaat (of  schoenwijdte) die men in de schoenenwinkels hanteert  wordt gevonden door met een meetlint om de bal van de voet te meten. Bij maat 43 is de schoenwijdte plm 26cm. De balmaat of schoenbreedte is dus eigenlijk een omtrekmaat.

Bij de breedte van skischoenen spreken we over de leestbreedte of met andere woorden: de breedte van de voet op het breedste punt, zie afbeelding 1. Even uitgaande van maat 43 is de gemiddelde leestbreedte en 103mm. Ook spreken we bij skischoenen niet van maat 43 (de zogenaamde franse maat) maar van mondopoint. Maat 43 is mondopoint 27,5 ofwel 27,5 centimeter want 1 mondopoint is 1 cm.

Bent u er nog?

Hoe zit dat bij skischoenmaten?

Schischoen breedtes maattabel
Afbeelding 2

De breedte van skischoenen worden aangegeven in mm. Wanneer men spreekt van een skischoen met een breedte van 100mm dan is dat bij referentiemaat 26,5 mondopoint. Zie de tabel afbeelding 2 hiernaast.
De breedte van skischoenen geven ook het performance level aan: een wedstrijdschoen is 98mm of zelfs smaller. Hoe breder de schoen hoe comfortabeler. Nu komt daar de laatste jaren verandering in. Er worden tegenwoordig skischoenen voor brede voeten gemaakt met bijvoorbeeld een leestbreedte 104 en een flex van 130. Dus een bredere schoen voor een goede skiër.

Wanneer spreek je van een brede voet?

Heeft u nu, zoals in ons voorbeeld hierboven, maat 27,5 (maat 43) en de uw voet is 115mm breed dan spreekt men over een brede voet en zal een standaard skischoen verre van lekker zitten. Heeft u daar in tegen maat 30,5 (maat 47) dan is 115mm niet extreem breed en zou u best in een skischoen van de laatste kolom in de tabel van afbeelding 2 passen.

De skischoen breder maken

Bootfit tools breder maken
Skischoenen breder maken

Een goede bootfitter kan uw (te smalle skischoenen) breder maken. Hij of zij heeft daarvoor verschillende bootfit tools. Eerst wordt uw voet gemeten. Let op dat dit staand gebeurt. Uw voet is dan namelijk breder dan wanneer u zit.

Als de schoen op een goede manier breder is gemaakt zult u dat direct merken. Een aandachtspunt is dat de bootfitter de schoen niet te breed maakt want uw ski gaat dan ‘zoeken’ en krijgt u stuur- en cantingproblemen.

Wanneer u een skischoen op maat laat maken dan wordt uw voetbreedte natuurlijk direct meegenomen in alle metingen.

Wanneer breder maken niet breed genoeg is…

De vijfde straal van de voet
Afbeelding 4 Vijfde straal van de voet

Het kan gebeuren dat uw skischoen qua maatvoering de goede breedte heeft. Alles is nagemeten en de schoen is precies op maat. Toch blijft u last houden en voelt de schoen te smal aan. De verleiding is (en dat zien we in de praktijk) om de skischoen nóg breder te maken. U raadt het al, dat gaat niet helpen.
Wanneer de skischoen de goede breedte heeft en hij blijft te smal aanvoelen dan ligt de oorzaak in de voet. In dat geval moet de oplossing worden gezocht in rigiditeit van de ‘vijfde straal’ van de voet. De vijfde straal is de buitenkant (laterale zijde) van de voet en loopt van middenvoet naar de tenen zie afbeelding 4.
Door een relatief eenvoudige aanpassing kunnen we dit probleem verhelpen. Herkent u dit? Maak dan snel een afspraak!

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!