Mijn skischoenen aanpassen

Skischoenen aanpassen

Het aanpassen van een skischoen is vakwerk . Naast materiaalkennis is kennis van anatomie en functie van de voet essentieel. Daarom zijn al onze medewerkers register (sport)podoloog. Skischoenen aanpassen is 80% anatomie en 20% schoenaanpassing!

Het aanpassen van skischoenen: het begint bij uw voet.

De menselijke voet is een van de meest complexe lichaamsdelen. Uw voet bestaat maar liefst uit 26 botten en botjes. Dit is een kwart van het totaal aantal botten in ons lichaam. Daarnaast bevinden zich in de voet meer dan 100 spieren, zenuwen, pezen en banden. Onze voet moet in staat zijn ons lichaamsgewicht te dragen. Ook in extremere omstandigheden. Daar komt bij dat tijdens het skiën uw voeten krachten te verduren krijgen die in het dagelijks leven zelden voorkomen. Niet raar dat de meeste skiërs last hebben van hun voeten!

Skischoenen aanpassen

Skischoenfabrikanten maken hun skischoenen, logischerwijs, voor de ‘gemiddelde voet’. Maar bestaat de gemiddelde voet wel? Grootscheeps orthopedisch onderzoek heeft aangetoond dat circa 80% van de mensen een voet heeft die afwijkt van het gemiddelde. Van een platte voet tot en met een voet met een zeer holle voetholte. Van een voet die overmatig naar binnen (overpronatie) of naar buiten (oversupinatie) gekanteld is. Om dan nog maar te zwijgen van brede voeten, smalle voeten, uitstekende enkels etc, etc.

Omdat een skischoen ten opzichte van een leren schoen zeer rigide en stug is lijkt het welhaast noodzakelijk om in meer of mindere mate uw skischoen aan te passen aan uw voet. Helaas kennen nog maar weinig mensen alle mogelijkheden. Veel skiwinkels komen niet verder dan het verwarmen van de binnenschoen (wat eigenlijk niet eens nodig is, kijk hier) of het verkopen van een paar standaard zolen.

Bij de betere skiwinkel kan men weliswaar een zooltje laten maken maar dit zijn vaak zogenaamde kant-en-klaar-zooltjes die worden verwarmd. Als men een afdruk van uw voet neemt heeft u al een kwalitatief betere zool. Maar ook hier gaat het vaak mis. Door met het volle gewicht op een apparaat te gaan staan en zich ook nog eens met handels naar beneden te trekken buigt de voetholte te ver door. U heeft dan een zool die uw voet onvoldoende ondersteunt. Wij zijn dan ook voorstander van een zogenaamd ‘half-gewicht-afdruk’. Dit systeem neemt een afdruk dat het meest overeenkomt tijdens een ontspannen houding in de skischoen.

Eigen skischoenen laten aanpassen

U bent ons welkom voor het laten aanpassen van uw eigen skischoenen (of snowboardschoenen) maar ook voor vragen over uw skischoenen. Veel gestelde vragen zijn: ‘zijn ze nog te gebruiken?’ of ‘kan ik alleen een nieuwe binnenschoen krijgen?’  Maar ook voor reparaties, het afstellen van de canting of het vervangen van versleten zooltjes kunt u bij ons terecht.

Hoe gaan we te werk bij het aanpassen?

In volgorde van belangrijkheid: wij beginnen bij u als skiër, dan gaan we kijken naar uw voeten en we eindigen bij de skischoen.

We gaan altijd van start met een basisconsult, oftewel een assessment. Dit onderzoek is de basis van alles wat we daarna doen. Tijdens dit gesprek bespreken wij uw skiniveau, uw klachten, blessure historie en doen wij een kort podologisch onderzoek naar o.a. uw voetstand, voettype etc. Ook meten wij de flexibiliteit van de enkels. Daarna beoordelen wij uw skischoenen. Tenslotte doen we een voorstel hoe wij uw skischoenen kunnen aanpassen.

Hoe passen wij uw skischoenen aan?

Op basis van de bevindingen gaan wij uw skischoenen aanpassen. Deze aanpassingen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld het verbreden van de schoen, paddings aanbrengen, ruimte voor de enkels uitdeuken, een lift voor de hiel maken of een sportzool aanmeten. In de meeste gevallen moeten wij uw skischoenen innemen en kunt u ze na één à anderhalve week weer ophalen.

In sommige gevallen kunnen we bij bepaalde problemen ook een podologische zool voor u maken. Bent u aanvullend verzekerd? Dan worden deze zolen vaak vergoed door uw zorgverzekeraar.

Als het nodig is kunnen wij van uw voet of enkel ook een echo maken. U wordt altijd geholpen door een geregistreerd (sport)podoloog.

Lees hier verder over onze werkwijze.

Prijsindicatie.

Het eerste consult is altijd vrijblijvend en kosteloos.

Voor het aanpassen van uw eigen skischoenen moet u denken aan  €60,- tot €120,- , afhankelijk van de benodigde aanpassingen.

Een op maat gemaakte (sport)zool wordt veelal door uw aanvullende zorgverzekering vergoed!

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!