Scheenbeenpijn tijdens skiën

Scheenbeenpijn bij het skiën.

Scheenbeenpijn tijdens het skiën is een vervelende ervaring. Het aantal skischoenen dat bij ons wordt binnen gebracht en door klanten voorzien is van sponsjes, maandverband, gel-kussens en wat dies meer zij,  is inmiddels niet meer te tellen.. Helaas geven dit soort oplossingen zelden resultaat.

Scheenbeenpijn tijdens het skiën komt in een aantal verschillende varianten voor. Voordat naar een oplossing wordt gekeken is het belangrijk om samen met de bootfitter van dienst te bepalen om welke variant het gaat.

  1. Overmatige druk op de schenen. Deze klacht komt voor bij skiërs met een (te) stijve schoen en/of skiers met een lage dorsaalflexie*.  Dit betekent dat zij onvoldoende in ‘vorlage’ kunnen waardoor zij te veel kracht zetten om hun ski’s voor zich te laten werken. Dit resulteert vaak in blauwe plekken en/of bloeduitstortingen.
  2. Te veel wrijving. Deze klacht is vaak te herkennen aan blaarvorming en schuurplekken. Een combinatie van een te slappe skischoen èn een meer dan gemiddelde ‘vorlage’ is dodelijk. Omdat de skier zó ver naar voren buigt, zal het onderbeen roteren in de schoen en zodoende een schurende beweging maken. Deze variant komt ook voor bij een smal onderbeen in een te ruime skischoen.
  3. Soms is er aan het onderbeen niets te zien, maar klaagt men over een steeds erger wordende, stekende pijn op een heel precies aan te wijzen plek op het onderbeen. Bij hardlopers is dit fenomeen ook wel bekend als ‘shin splint’. In dit geval is er sprake van een (beginnende) ontsteking van het botvlies van het scheenbeen.
  4. Als laatste noemen we nog een categorie skiërs die geen aantoonbare oorzaak hebben voor scheenbeenklachten. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Skiërs in deze categorie hebben vaak al klachten als ze alleen in de skischoen staan. Er kan dan sprake zijn van een overgevoeligheid van de huid, neuropathie (zenuwaandoening) of bijvoorbeeld een allergie. Meestal is aanvullend onderzoek door een dermatoloog of neuroloog nodig.

Lees verder op de blog van Marco-Paul: Een uitleg over dorsaalflexie en het verband met scheenbeenklachten tijdens het skiën

Elke oorzaak vereist een andere aanpak. Heeft u last van pijn in uw scheenbeen tijdens het skiën? Maak een afspraak met één van onze bootfitters.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!