Date Your Skis But Marry Your Boots

Date your skis but marry your boots

Een goed huwelijk met je skischoenen is heel belangrijk.

Wij horen steeds vaker dat klanten hun ski’s huren in plaats van aanschaffen. Vaak uit praktische overwegingen omdat ze naar hun skibestemming vliegen en dat ski’s dan lastige bagage kan zijn. Maar ook omdat zij afhankelijk van de sneeuwcondities willen kunnen wisselen van bijvoorbeeld slalomski’s naar bredere poederplanken om ook off-piste lekker te kunnen skiën. Naast het off-piste skiën wordt ook het toerskiën steeds populairder onder Nederlanders. Elke vorm van skiën heeft tegenwoordig zijn eigen ski met specifieke eigenschappen en karakteristiek. Natuurlijk geldt dit tot op zekere hoogte ook voor skischoenen maar hier zijn de hybride skischoenen steeds beter en meer allround geworden.

Skischoenen daten…

Het huren van skischoenen is een niet aan te raden avontuur. Als je voor de eerste keer gaat skiën is het misschien een goede optie maar de verhuur-skischoenen zijn vaak wat ouder en meerdere keren gebruikt. De pasvorm is gebaseerd op de gemiddelde voet. Dat geldt ook voor de stijfheid, de zogenaamde flex index. Een huurschoen heeft meestal een flex van 70 á 80 en er is niet veel keuze. Over de hygiëne aspecten nog maar te zwijgen. Allemaal redenen om skischoenen zelf aan te schaffen.

Als je skischoenen goed passen, wees er dan zuinig op!

Een ski wissel je nu eenmaal makkelijker dan je skischoenen. Met name als je ‘lastige’ voeten hebt en het bootfitting proces intensief is geweest en je skischoenen nu als gegoten zitten, zal je niet snel nieuwe skischoenen aanschaffen. Bovendien gaan de moderne skischoenen langer mee dan, pak-m-beet, vijftien jaar geleden toen de skischoenen nog wel eens afscheurden of in tweeën spleten. Levensgevaarlijke situaties tot gevolg hebbend!

Date your skis

Het huren van ski’s kan zijn voordelen hebben maar het is ook leuk een paar mooie ski’s te bezitten. Als je twee of meer keer gaat skiën loont het al de moeite om je ski’s aan te schaffen. Bovendien hoef je niet op zaterdagochtend in de rij bij het verhuurbedrijf te staan. Je kunt natuurlijk ook meerdere modellen aanschaffen (of verzamelen) zodat je kan wisselen. Of leen eens een paar ski’s. Dat gaat bij je lange latten nu eenmaal makkelijk dan bij skischoenen!

Of je je ski’s nu huurt of koopt: laat je altijd goed adviseren!

Marry your ski boots.

Als je een passende skischoen heb gevonden vraag dan aan je bootfitter om alle gegevens goed te bewaren of vraag erom en bewaar ze zelf. Alle data als voetmetingen of biomechanische metingen maar ook de aanpassingen die gedaan zijn om de schoen nóg beter te fitten zijn als het goed is genoteerd (een goede bootfitter houdt dit bij). Deze gegevens zijn van belang bij aanschaf van je nieuwe schoenen in de toekomst. Uiteraard moeten alle metingen worden geactualiseerd maar inzichten uit het verleden gaan je zeker helpen bij het fitten van nieuwe schoenen.

Net als in een huwelijk of relatie is het belangrijk dat je goed zorgt voor je partner. Dus onderhoud je skischoenen goed. Droog ze na de vakantie: Haal de binnenschoen eruit en laat de schoenen een aantal dagen drogen alvorens ze op te bergen. Bewaar je skischoenen op een donkere droge plaats en doe ze dicht zodat ze mooi in vorm blijven.

En ten slotte : gooi nooit je oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Dat geldt zeker voor skischoenen. Neem je oude skischoenen vooral mee als je nieuwe gaat kopen. Een goede bootfitter zal er zeker naar willen kijken en vragen naar je ervaringen.

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!