Salomon SX 91 grijs

De moord op een skischoen.

Legendarische SX 91 EquipeDe opkomst, val en herrijzenis van een legendarische skischoen.

Met enige regelmaat wordt er door klanten naar gevraagd. Meestal met enige weemoed in de stem: de skischoen met achterinstap! ‘Waarom is ie verdwenen?Hij was super comfortabel.’ en ‘nooit meer zoiets geskied’.

Het is een misvatting dat de achterinstap skischoen (met name de Salomon SX serie) alleen voor beginners was. Wat is er toch gebeurd met deze achterinstappers die ooit goed waren voor 80% van de skischoenverkoop wereldwijd. En komt hij misschien terug? Een reconstructie.

Hanson achterinstap skischoen

In tegenstelling tot wat velen denken is niet Salomon maar het Amerikaanse Hanson de uitvinder van de achterinstapper. De broers Chris en Denny Hanson werkten indertijd bij Lange (toen nog een Amerikaans bedrijf van Bob Lange) Één van de grootste problemen was in die tijd een comfortabele Hanson ski bootsbinnenschoen maken zonder dat de tong hinderlijk drukte op de wreef. De broers bedachten de achterinstap skischoen en begonnen in 1970 hun bedrijf. In de topjaren, tussen 1978 en 1982, verkochten zij 120.000 paar skischoenen per seizoen. De financiering was echter altijd een probleem en toen de sneeuw in de winter van 1981-1982 in Amerika zo goed als uitbleef ging Hanson bijna failliet. De broers hadden nooit echt de overstap naar Europa gemaakt en dat ging nu ook niet meer gebeuren.

De achterinstapper in Europa

In 1979 was het Franse Salomon een skibindingfabriek met voornamelijk een zeer technische staf en dito directeur. De legendarische Georges Salomon, oprichter van deze fabriek, zag wel een toekomst in een comfortabele achterinstap skischoen. De achterinstapper werd verbeterd en uitgerust met een ingenieus kabelsysteem om de schoen te kunnen fixeren. Ook werd er een mogelijkheid gemaakt om de schoen een variabele flex mee te geven. De schoen werd een enorm succes en zette Salomon direct op de kaart als skischoenfabrikant.

De Salomon SX91, een legendarische skischoen

Volgens ingewijden was de Salomon SX91 de beste achterinstapper ooit gemaakt. En in tegenstelling tot wat velen tegenwoordig beweren was het ook een hele goede skischoen. Marc Giradelli won er worldcup wedstrijden mee en Franz Weber speedski records. Maar vooral recreatieve skiërs hadden er een goede, comfortabele skischoen aan.
In de hoogtij dagen, zo rond 1988, was 80% van de skischoenmarkt een achterinstapper en 2 van de 3 verkochte achterinstap skischoenen was een Salomon.

Maar wat is er gebeurd met deze publiekslieveling en legendarische skischoen?

De dodelijke kracht van PR

Alle gerenommeerde skischoenfabrikanten in die tijd zagen met lede ogen hun omzet slinken en de meesten probeerde een graantje mee te pikken van de steeds populairder wordende achterinstap skischoen. Behalve Nordica (met de legendarische ontwerper Sven Coomer) lukte het geen andere fabrikant een fatsoenlijke achterinstapper te maken. Een frustratie was geboren…

Als technisch georiënteerde skibindingfabrikant had Salomon eind jaren tachtig nog niet heel veel credibility in de skiwereld. En dat is waar de andere skischoenfabrikanten hun kans schoon zagen.
De achterinstap skischoen werd gepositioneerd als zijnde voor beginners en slechte skiërs. Verkopers in skishops werd wereldwijd verteld dat de achterinstapper geen performance bood en dat ze waardeloos skiede.

Zo kon het gebeuren dat in 5 jaar tijd de Salomon SX van best verkopende skischoen degradeerde naar de schappen van de verhuurafdeling. Van dat imago is de achterinstapper nooit afgekomen. Nu nog steeds beweren mensen, die de schoen nooit hebben geskied, dat ze waardeloos waren.

Comeback van de achterinstap skischoen.

Op internet zijn er petities en acties gevoerd voor de terugkeer van de achterinstap skischoen. Men ziet met name voor de groeiende groep senioren allerlei voordelen. Maar ook voor de recreatieve skiër. Er is zelfs al door enthousiastelingen een modern ontwerp gemaakt van de Salomon SX.

Nieuwe achter instapper
Modern ontwerp gemaakt van de Salomon SX

En er is nieuws: in seizoen 2019/2020 is er een grote skischoenfabrikant die weer een achterinstapper op de markt gaat brengen. De Atomic Saver!

De achterinstapper is dood, lang leve de achterinstapper!


Beloofd is beloofd: de achterinstapper is terug: Dit is ‘m de Atomic Savor R90
atomis savor
Atomic achter instapper

 

 

 

 

 

 

 

En ook Nordica is van de partij met de Nordica HF 110

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.