Branderige bal van de voet

Branderig gevoel onder de bal van de voet. Wat is het en hoe kom je er vanaf ?

Het geldt als de meest pijnlijke ervaring tijdens het skiën: branderige pijn in de voorvoet.

Branderige bal van de voetWe komen het niet tien keer per week tegen maar als wij iemand zien met deze pijnlijke klacht dan is er één ding wat altijd terug komt: de branderige pijn in de voorvoet is soms zo ondragelijk dat de skischoen uit moet. Het is om radeloos van te worden! De goedwillende skishop heeft al van alles geprobeerd:  van het breder maken van de skischoen tot een hele reeks aan steunzolen en aanpassingen.
Maar de branderige pijn onder de bal van de voet is hardnekkig en ongrijpbaar. Wat het echt lastig maakt is dat er meerdere oorzaken kunnen zijn.

Het verloop van de pijn: het begint vaak bij de tenen

De tenen zijn vaak het eerste aan de beurt. Het begint met een tinteling en daarna vallen ze in slaap (ze worden ‘verdoofd’).  De tinteling gaat over in pijn en trekt naar achteren, richting de bal van de voet. Als u geluk heeft blijft het bij een tinteling maar meestal wordt het een branderige pijn en heeft u het gevoel dat de onderkant van uw voeten in brand staan. Bij een enkeling wordt de tinteling overgeslagen en slaat de helse pijn direct toe. Een ding is duidelijk: die skischoen moet uit!

Hoe ontstaat die branderige pijn onder de voet?

Aan de onderzijde van de voet tussen de middenvoetsbeetjes lopen gevoelszenuwen en bloedvaten. Deze zenuwen zorgen voor een plezierig gevoel bij voetmassages maar kunnen ook van zich laten  horen als zij worden gepest. Capiton met gevoelszenuwenDat ‘pesten’ kan bij sommigen ook gebeuren bij het dragen van gewone schoenen. Onder de voet zit een laag van vetkamers. Deze vetkamers wordt door podologen capiton genoemd. Dit capiton vormt een schokabsorberende laag die de inwendige voet beschermt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat u niet met de voetbotjes direct op de grond staat. Deze laag van vetkamers werkt als een waterbed en verdeelt de druk onder de voet. Wanneer de druk echter te hoog wordt (bijvoorbeeld in een skischoen) of wanneer (bijvoorbeeld door ouderdom)  de vetkamertjes lek raken en dus de beschermende werking afneemt, kunnen de gevoelszenuwen knel komen te zitten tussen de middenvoetsbeetjes en de grond. Er ontstaat dan een hevige pijn..

Waarom heeft niet iedereen er last van?

In het skiën

Feit is dat mensen met een holle voet (hoge wreef) meer kans hebben op een branderige pijn. Dat komt doordat de hoge wreef door de skischoen naar beneden wordt gedrukt en dus zo de middenvoetsbeentjes tegen de bodem drukt. Er bestaat een mooie bootfit term voor: Boot Compression Syndrome kortweg  BCS.
Ook kan door een beperkte voorwaartse flex in de enkel de voet door de skischoen naar voren worden gedrukt en zo onevenredig veel druk geven op de voorvoet.

In het dagelijks leven

Er is een aantal mensen dat in het dagelijks leven ook last heeft van branderige voeten. Gewoon bij een stukje lopen of bij het wachten bij de bushalte.
Bij deze mensen is het capiton (vetpolster onder de voeten) vaak wat dunner. Dat kan door de leeftijd komen maar bijvoorbeeld ook aangeboren zijn. Deze mensen doen er verstandig aan een podoloog te bezoeken.

Met andere sporten

Een sport waar ook vaak wordt geklaagd over branderige voorvoeten is wielrennen. Michael Boogerd is daarvan de bekendste maar veel  amateurrenners kennen dit probleem ook. Ook hier speelt de druk op de voorvoet  – in dit geval via de pedalen –  een belangrijke rol.

Is er een oplossing?

Zoals eerder gezegd. Het is een complex probleem. Als iemand in zijn skischoenen last heeft van branderige voeten maar dat ook heeft in het dagelijks leven, dan is het probleem ingewikkelder dan wanneer het alleen voorkomt met skiën.
Zo kan het ook voorkomen dat iemand alleen pijn heeft tijdens het wielrennen maar niet met skiën…

Omdat de oorzaken verschillend kunnen zijn, zijn de oplossingen dat ook. Het gaat te ver om hier alle mogelijke oplossingen te bespreken maar er is bijna altijd iets aan te doen.

Belangrijk is het om voor uzelf goed bij te houden wanneer u last krijgt van branderige voeten. Tijdens het podologisch consult dat wij bij u afnemen is het belangrijk dat we zo veel mogelijk informatie hebben. Onze bootfitter/podoloog kan u beter van dienst zijn als u nauwkeurig weet wanneer en waar de klacht zich voordoet en hoe het verloop van de klacht is. Vaak zit de oplossing niet in de skischoen zelf, maar moeten we bijvoorbeeld de biomechanica van de skiër aanpassen.

Het probleem van branderige voorvoeten is een veelkoppig monster. Tijdens een eerste afspraak kunnen wij bijna altijd een goede inschatting maken van de ernst van het probleem en de mogelijke oplossing. 

Herken je dit probleem? Maak een afspraak met één van onze bootfitters!

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.