Zijn slippers slecht voor voeten

Het is zomer en overal lees je het:
slippers zijn slecht voor je voeten.
Maar is dat wel zo?

De meest verschrikkelijke aandoeningen…

Zijn slippers slecht voor voetenElk jaar is het een terugkerend fenomeen in de on- en offline media. Van de Libelle tot de Volkskrant en op diverse fora en internetpagina’s houdt het de gemoederen flink bezig. Slippers zouden slecht zijn voor de voeten en zouden leiden tot klachten als hielspoor, spierverkorting en hamertenen. De geciteerde deskundigen zijn het erover eens: we lopen een immens risico. Zij zien het liefst dat je met 35 graden op je bergschoenen naar het strand gaat. Waar komt het slechte imago vandaan en is het dan helemaal onzin? Je hoeft geen podoloog te zijn om te kunnen raden dat de platte Havaiana’s minder ondersteuning en comfort bieden dan een goede schoen maar om de meest vreselijke aandoeningen toe te schrijven aan een zomervakantie op slippers gaat wel erg ver.

Niet goed wil niet zeggen slecht…

Een slipper doet niet veel voor je voeten. Het biedt geen ondersteuning, geen correctie en een hele beperkte demping. Er zijn natuurlijk heel veel soorten schoenen met bovenstaande eigenschappen en die zijn niet per definitie heel slecht. Een ander ding is het klauwen van de tenen, al moet men dat niet overdrijven. Als de maat goed is en de oppervlakte van de slipper niet te glad, zullen de tenen niet echt klauwen. Mochten de voetspieren te hard moeten werken om de slipper aan de voet te houden dan zou een gemiddeld mens na een paar honderd meter niet meer kunnen lopen van de kramp in voetboog en tenen. Over die teenfunctie bij slippers zijn geleerden het overigens niet eens. Los van het feit dat er maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.

Wanneer komen dan de problemen?

Het is ook niet zo dat slippers niet voor problemen kunnen zorgen. En de vele podologen en podotherapeuten die na de zomer een stijging in voetklachten zien, hebben echt wel een punt. Deze problemen zouden ook ontstaan als iedereen in de vakantie ineens op blote voeten zou gaan lopen. De meeste aandoeningen zoals hielspoor (peesplaat ontsteking), achillespees klachten en voorvoetpijn komen na de zomer het meeste voor bij mensen die al eerder dergelijke klachten  hadden. Vaak zijn dat mensen die in hun gewone schoenen steunzolen dragen. Een andere groep mensen die last krijgt, zou dit op termijn sowieso krijgen. Maar door in de zomer op Havaiana’s te lopen is dit wellicht vervroegd1. Een andere oorzaak van het verhoogde aantal voetklachten na de zomer kan liggen in het feit dat mensen in hun zomervakantie meer wandelen dan normaal. Met of zonder slippers kan deze intensivering leiden tot klachten.

Wat is wijsheid?

Sandalinos
Sandalinos op maat gemaakt

Draag je reeds steunzolen van ons of een collega in verband met voetklachten dan zou ik je aanraden slippers of sandalen op maat te laten maken. Bij DutchBootFitter kan je met het recept van je huidige steunzolen, een podologische slipper of sandaal laten vervaardigen. Net zoals je skischoenen op maat kunt laten maken, is het tegenwoordig dus ook mogelijk om sandalen en slippers op maat te laten maken. Je kunt qua model en kleur kiezen uit vele opties. Kijk maar eens op sandalinos.nl.

SuperFeet Outside
SuperFeet Outside

Wil je gewoon een goede slipper die gebaseerd is op ondersteuning van de voet en biomechanische wetten waarbij de voet in een neutrale positie wordt gezet en gehouden tijdens afzet en landingsfase, dan adviseren wij de SuperFeet Outside.

1) Zhang, Xiuli, Paquette, Max R., Zhang, Songning, 06/11/2013, A comparison of gait biomechanics of flip-flops, sandals, barefoot and shoes. 2013

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!