skischoen op maat - maatpak

Op maat gemaakte skischoenen, skischoenen op maat of een maatskischoen?

Het verschil…

Het laat zich het best vergelijken met een kostuum. Je hebt een maatpak, een pak naar maat of een confectiepak.

Het confectiepak

De standaard skischoen met een vaste maat laten we hier even buiten beschouwing. Het wil niet zeggen dat de skischoenen met een vaste maat niet van goede kwaliteit kunnen zijn of dat ze niet kunnen worden aangepast maar ik beperk mij hier even tot de aanpasbare (veelal thermoplastische) skischoenen.

Het pak naar maat – een skischoen op maat

Net als bij een ‘kostuum naar maat’ kan men een ‘skischoen naar maat’ kiezen uit verschillende merken en modellen. U kiest de maat die zo dicht mogelijk in de buurt komt van uw voeten. De huidige ‘skischoenen naar maat’ zijn van hoge kwaliteit. Fabrikanten hebben de laatste jaren veel tijd geïnvesteerd in pasvorm en kwaliteit van zowel de schaal als de binnenschoen. Hoe goed de pasvorm ook is, het blijft een generieke pasvorm die wordt gepersonaliseerd. Nu zijn er verschillende merken en systemen om deze personalisatie zo goed mogelijk te doen. Onze voorkeur gaat uit naar het systeem van Fischer. Bij dit systeem zijn de schoenen uitstekend vervormbaar bij een relatieve lage temperatuur en wordt op een speciale machine de schoenen door middel van luchtdruk om uw voet gevormd. Het resultaat is bijna zo goed als een maatskischoen. Maar het kan altijd beter…

Maatpak – op maat gemaakte skischoen

Net als bij een maatpak gaat het bij een maatskischoen (een volledig op maat gemaakte skischoen) om een geheel gepersonaliseerd product. Er zijn in principe geen beperkingen qua maatvoering of voettype. Zelfs een voetlengteverschil is geen probleem. De schoen wordt ‘vanaf scratch’ gemaakt!
Evenals een maatkostuum wordt deze skischoen met de hand vervaardigd. Het precies opmeten van voet, enkel en kuit zijn de basis van de skischoenen maar ook biomechanische kenmerken zijn belangrijk. Daarover straks meer.

Strolz

Wij werken met het merk Strolz. Aan de hand van alle opgemeten maten wordt er door de maker een houten leest gemaakt. Dit is een houten model van uw voet. Deze procedure is hetzelfde als (orthopedische-) schoenmakers dit al jaren doen. Aan de hand van de leest wordt de buitenschaal op maat gemaakt.  Als de buitenschaal is gemaakt dan wordt de lederen, handgemaakte, binnenschoen gemaakt. Door middel van afschuimen wordt deze volledig pas gemaakt aan uw voeten. Het resultaat is een perfect passende skischoen waarbij rekening kan worden gehouden met alle mogelijke maten en ook eventuele pathologieën (afwijkingen). Wij durven dus ook rustig te stellen dat Strolz de enige écht op maat gemaakte skischoen is.

Opmeten van de voet is maar één onderdeel

Zoals gezegd is het opmeten van de voet maar een onderdeel van het aanmeten van maatschoenen. Natuurlijk is de voetmaat belangrijk en moet een skischoen goed passen maar andere zaken zijn minstens net zo belangrijk.
Wij bepalen eerst het voettype, elk voettype heeft zo zijn eigen karakteristieken maar ook de voorkomende problemen verschillen per type voet. Zo meten wij de flexibiliteit van de enkel, ook wel dorsaalflexie genoemd. Deze dorsaalflexie is de mate waarin je enkel kan buigen en deze is belangrijk voor de keuze van de stijfheid van de schoen. Maar het zegt ook veel over eventuele skischoenproblemen uit het verleden. (Lees meer over het belang van dorsaalflexie bij het skiën in onze blog.) Daarnaast is de algehele flexibiliteit in de voet van belang. Het zegt iets over de mate waarin de voetboog schokken kan opvangen. Ook kijken we naar de stand van de enkel en het onderbeen.
Deze gegevens tezamen met het uitgebreide assessment, waarin o.a. skischoenproblemen uit het verleden de revue passeren, vormen de basis voor het aanmeten van de skischoenen.

Een gepersonaliseerde skischoen houdt dus meer in dan de maat nemen en de schoen in een oven zetten. Weten hoe het werkt? Maak een afspraak.

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!