Het geheime recept van Coca Cola

Het geheim van de bootfitter bestaat niet.

Het geheim van pijnloos skiën wel. Hoe zit dat? 

Toen wij bootfitting zo’n 15 jaar geleden naar Nederland brachten, was het nog een vrij onbekend fenomeen. In de Alpen en hier en daar in ons eigen land werden wel skischoenen aangepast maar vooral voor wedstrijdskiërs.
Maar in Amerika is bootfitting dan al een erkend vak. Mede door de sportzolen en bootfitting tools van SuperFeet. Wanneer Steve Cohen en Jeff Rich begin jaren negentig Masterfit University oprichten komen de fijne kneepjes van het vak beschikbaar voor iedereen in de wintersportbranche. De cursussen van Masterfit University worden geleid door ervaren bootfitters en het doel is duidelijk om van elkaar te leren.
Dat is ook mooie van de bootfitters-community: er is een sfeer van ‘sharing knowlegde’ en ‘sharing economy’. Zo delen in de online groep ‘World Best Bootfitters’ bootfitters van over heel de wereld hun kennis. 

Bootfitting is vooral een ambacht.

De meeste bootfitters zijn open over hun werkwijze en leggen graag uit wat ze doen. Veel bootfitters werken, net als wij, volgens het ‘open kitchen’ principe. Dat wil eigenlijk niet meer zeggen dan dat de meeste werkzaamheden door u als klant gevolgd kunnen worden in de open ruimte. Niet alle werkzaamheden, want soms wordt er ook geslepen en gelijmd en de veiligheid van de klanten staat natuurlijk voorop.
Het is belangrijk dat de bootfitter de juiste vragen stelt en zo precies de vinger op de zere plek kan leggen. Het is ook belangrijk dat de bootfitter vertelt wat en waarom hij/ zij iets doet, en dat u als klant begrijpt waar het over gaat. De bootfitter zal belangrijke zaken met u bespreken en waar mogelijk ook uitleggen waarom een bepaalde keuze is gemaakt. Want, een goede bootfitter heeft geen geheimen.

Sommige bootfitters zijn echter dol op hun bootfitting-tools, waaronder allerlei elektronica,

The Bootfiteer tool
Bootfitting tools zijn een belangrijk hulpmiddel maar geen doel op zich.

laser meetapparatuur en, niet te vergeten, het liefst een 3D scanner. Zij denken dat het geheim van de bootfitter schuilt in tools en technische apparatuur. De filosofie bij DutchBootFitter is Keep It Simple. Onze belangrijkste tools zijn onze oren, ogen en handen. Natuurlijk spelen tools een belangrijke ondersteunende rol in het proces maar skischoenen aanpassen is eerst en vooral een ambacht.

Het geheim van pijnloos skiën

Als het geheim van de bootfitter niet bestaat, wat is dan het geheim van pijnloos skiën? Is dat wel iets waar geheimzinnig over wordt gedaan? Nee, het geheim van pijnloos skiën is niet zo’n geheim als het recept van Coca Cola of het lootje voor de Sinterklaas surprise. Het is meer de magie of de  ‘aha-erlebnis‘ als u pijnloos van de berg af skiet. Zeker wanneer dat in het verleden nooit lukte.

Het is de synergie die er zorg voor draagt dat alles naadloos in elkaar grijpt. Door het aanpassen van uw skischoen, het erkennen van uw voetklachten en als de biomechanische problemen van het onderbeen juist zijn aangepakt en eventueel gecorrigeerd. Wanneer dat alles klopt heb je het geheim van pijnloos skiën te pakken.

Podologie

Om tot het geheim van pijnloos skiën te komen is er volgens ons meer nodig dan alleen een goede bootfitter. Het is daarom dat de bootfitters bij DutchBootFitter tevens ook register-podoloog zijn. Wij beginnen dan ook altijd bij de voet. We bepalen het voettype en doen enkele biomechanische tests. Soms als we het idee hebben dat het bij de klachten om een zogenaamde aandoening (of pathologie) gaat, kunnen we zelfs een echo maken van uw voet.

Het is de kennis van de complexe anatomie van de voet,  gecombineerd met het ambacht als bootfitter dat tot pijnloos skiën leidt.

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!