Zesde teen

De zesde teen.

Pijn bij de kleine teen tijdens het skiën komt heel vaak voor. Niet voor niks al jaren op nummer één: de beruchte zesde teen. Natuurlijk niet letterlijk te nemen, maar hiermee wordt bedoeld dat de skischoen tegen de kleine teen drukt en dan met name aan de zijkant van het gewrichtje, tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Pijn in je skischoen bij de kleine teen: meerdere oorzaken.

Meestal is simpelweg een te smalle skischoen de oorzaak. Nederlanders behoren tot de langste mensen ter wereld en hebben dus bijbehorende voeten. Een skischoen wordt gemaakt voor een gemiddelde voet en daar ontstaat het probleem: de skischoen is in de voorvoet te smal. Ironisch genoeg komt de klacht vaker voor bij mensen die vaker dan gemiddeld skiën. Ervaren skiërs hebben meestal sportievere skischoenen die in de regel nog smaller zijn dan een standaard skischoen. (Gelukkig worden er de laatste jaren ook bredere, sportieve skischoenen gemaakt.)

Een andere, minder vaak voorkomende, oorzaak is dat er sprake is van een ‘tailor’s bunion’, oftewel een kleermakersknobbel. Hierbij heeft het middenvoetsbeentje een scheefstand waardoor dit botje, samen met het gewrichtje te ver naar buiten ligt. Soms gaat dit gepaard met een ontsteking van de slijmbeurs die over het kopje van het gewrichtje ligt. Ook ongewenste botaangroei komt voor, waardoor er naast de kleine teen een stukje bot aangroeit. (Vandaar de term ‘ zesde teen’)  Deze skiërs hebben vaak ook voetklachten in het dagelijks leven.

Oplossing:

Tijdens het eerste consult kunnen wij u zeggen wat exact de oorzaak is. Wij kijken daarbij naar zowel uw voet als uw skischoen. Vaak volstaat het om de skischoen iets breder te maken ter hoogte van de kleine teen. Is het probleem wat ingewikkelder dan kunnen wij een zool voor u maken die het gewrichtje ontlast. Vaak is het een combinatie van een aantal aanpassingen waarna het probleem opgelost is.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!