Hoge wreef

Klachten tijdens het skiën door een hoge wreef.

Eén van de meest voorkomende klachten tijdens het skiën zijn pijnklachten in de voorvoet, veroorzaakt door een hoge wreef. Met name skiërs met een zogenaamde holvoet (of: cavusvoet) hebben hier last van.  Dit voettype kent meestal een relatief hoogstaande wreef. 

Standaard skischoenen worden gemaakt voor de gemiddelde voet. En hoewel er de laatste tijd ook skischoenen te koop zijn voor een wat bredere of hogere voet, hebben veel mensen toch pijnklachten.

Een hoge wreef is de oorzaak van veel klachten in een skischoen. Dat is niet zo gek want boven op de wreef, tussen de middenvoetsbeentjes, lopen bloedvaten en zenuwen. Als een skischoen niet hoog genoeg is komt er onevenredig veel druk op de wreef te staan, waardoor deze zenuwen en bloedvaten worden afgekneld. Als u dan ook nog de pech heeft dat bloedvaten aan de oppervlakte lopen van de wreef, dan is de lichtste druk voldoende om pijnklachten te veroorzaken.

Ook heel handig: de tweede schnall loopt meestal precies over het hoogste gedeelte van de wreef zodat er extra druk ontstaat op het moment dat de schnall dicht gaat, ook al is dit op de meest lichte stand.

Pijn onder de voet tijdens het skiën.

Omdat dit soort klachten zich vaak manifesteren onder de voet, wordt niet zo snel aan de wreef als oorzaak gedacht. Vaak weten skiwinkels niet veel meer te verzinnen dan een andere zool in de schoen te zetten. En alhoewel goede sportzolen in een skischoen erg belangrijk zijn, is het bijna nooit een oplossing voor dit soort klachten.

Oorzaak van pijnklachten onder de voorvoet

Als de diepliggende, intrinsieke spieren onder de voet niet van voldoende bloed worden voorzien geeft je lichaam dit aan door middel van pijnsignalen. Deze pijnsignalen zijn dus niet alleen maar vervelend: ze hebben duidelijk een belangrijke waarschuwende functie. De signalen tijdens het skiën beginnen meestal heel subtiel en worden steeds heftiger als het probleem niet wordt opgelost. Vaak omschrijven onze klanten dit als kramp. Het is echter bijna altijd een zogenaamde vasculaire pijn oftewel ischemie. Ischemie wil zeggen dat het lichaam signalen afgeeft omdat bepaalde spieren een tekort aan zuurstof hebben. Dit zuurstof wordt aangevoerd door de bloedvaten.

De pijn kan zo heftig worden dat een skiër gedwongen wordt om zijn/haar schoenen uit te doen, ongeacht waar hij/zij zich op dat moment bevindt.  Ironisch genoeg hebben de pijnsignalen hun werk dan goed gedaan, want het probleem is opgelost. De voeten worden immers weer voorzien van voldoende bloed. Alleen zit u daar dan. Boven op de berg. Met uw sokken in de sneeuw…

Schallen kunnen het probleem verergeren.

Zoals hierboven al gezegd kan de schnall van de skischoen de druk vergroten. Sommige modellen hebben de mogelijkheid om de schnall iets te verplaatsen, zodat het drukpunt wordt verlegd. Het kan de klachten iets verlichten, maar meestal zijn er andere aanpassingen nodig.

Oplossing voor pijn tijdens het skiën door een hoge wreef

Voor een bootfitter is dit is één van de lastigste klachten om op te lossen. Immers, skischoenen moeten goed aansluiten en een bepaalde mate van druk is nodig om een goede controle tijdens het skiën te hebben. Een beweging in de schoen wordt zodoende direct overgebracht op de ski’s.  Maar het is juist deze druk die de problemen veroorzaakt.

Vaak is het mogelijk om wat meer hoogte in de schoen aan te brengen. Onze (sport)podologen kunnen u adviseren over wat er met uw skischoenen mogelijk is. 

Bent u toe aan nieuwe schoenen, dan is een volledig op maat gemaakte skischoen vaak een oplossing. Deze schoenen hebben een op maat gemaakte, geschuimde binnenschoen zodat de druk overal gelijkmatig wordt verdeeld en zich niet langer op één plek concentreert.

Pijn in voeten of scheenbenen? Maak een afspraak om pijnloos®
te skiën!