Skischoen aanpassen

De voet

De menselijke voet is een van de meest complexe lichaamsdelen. De voet bestaat maar liefst uit 26 botten en botjes. Dit is een kwart van het totaal aantal botten in ons lichaam. Daarnaast bevinden zich in de voet meer dan 100 spieren, pezen en banden. Bovendien moet de voet in staat zijn ons lichaamsgewicht te dragen. Ook in zijn eentje en zeker bij het skiën.

U zult begrijpen dat een goede bootfitter veel over de werking van de voet zal moeten weten. Daarom zeg ik altijd: skibootfitting is 80% anatomie en 20% schoenaanpassing.

Skischoenen aanpassen

Skischoenfabrikanten maken hun skischoenen, logischerwijs, voor de ‘gemiddelde voet’. Maar bestaat de gemiddelde voet wel? Grootscheeps orthopedisch onderzoek heeft aangetoond dat circa 80% van de mensen een voet heeft die afwijkt van het gemiddelde. Van een platte voet tot en met een voet met een zeer holle voetholte. Van een voet die overmatig naar binnen (overpronatie) of naar buiten (oversupinatie) gekanteld is. Om dan nog maar te zwijgen van brede voeten, smalle voeten, uitstekende enkels etc, etc.

Omdat een skischoen ten opzichte van een leren schoen zeer rigide en stug is lijkt het welhaast noodzakelijk om in meer of mindere mate uw skischoen aan te passen aan uw voet. Helaas kennen nog maar weinig mensen alle mogelijkheden. Veel skiwinkels komen niet verder dan het verwarmen van de binnenschoen (wat eigenlijk niet eens nodig is, kijk hier).
zool_makenIP
Bij de betere skiwinkel kan men weliswaar een zooltje laten maken maar dit zijn vaak zogenaamde kant-en-klaar-zooltjes die worden verwarmd. Soms zijn het de betere zooltjes waar men een afdruk van uw voet neemt door met het volle gewicht op een apparaat te gaan staan en zich ook nog eens met handels naar beneden te trekken. Het gevolg is dat de voetholte ver doorbuigt. Dit is echter niet de situatie tijdens het skiën. Ik ben dan ook voorstander van een zogenaamd ‘half-gewicht-afdruk’. Dit systeem neemt een afdruk dat het meest overeenkomt tijdens een ontspannen houding in de skischoen.