De skischoen

Diverse typen skischoenen

Je hoort vaak zeggen: “Er zijn zoveel soorten skischoenen…”. Maar is dat zo?
Volgens mij is dit tamelijk overdreven. Natuurlijk: elk merk heeft verschillende soorten die zijn aangepast naar skiniveau: soepel voor beginners en stugger naarmate u een betere skiër bent. Of naar portemonnee: eenvoudige schoenen tot (race)skischoenen met verschillende instelmogelijkheden.

Maar om nu te spreken over soorten.

 

salomon_verseZo is de skischoen met achterinstap (zie foto ->) uit de jaren tachtig naar het museum verhuisd. (Hoewel er de laatste tijd steeds meer vraag komt naar deze achterinstap skischoen.N9) En de zogenaamde ‘revolutionaire’ softboot-skischoen, Salomon Verse (<- zie foto), heeft het ook niet gehaald. Het klonk goed maar soft betekent in dit geval ook te veel flex en teveel speling in de schoenen hetgeen kramp opleverde.

 

Natuurlijk zijn er wel categorieën skischoenen zoals de langlaufschoen. Ok, dat is een beetje flauw. Een echte categorie is natuurlijk de Telemark skischoen met zijn garmontspecifieke  flexibele teenstuk. (<- zie foto)

Dan zijn er de tourskischoenen en, een trend van de laatste jaren, de gecombineerde Telemark- en tourskischoenen.

Een andere categorie die ik hier wil noemen is de freestyle en freeride skischoenen. Deze schoenen hebben bijvoorbeeld een verend ‘bootboard’ (binnenzool) en een speciale tong die schokken absorbeert. Elk categorie zijn eigen merk: zo zijn Full Tilt, BlackDiamond en Dalbello bekende namen in de freeride/ freestyle wereld.