Zenuwen in de voet

Bootfitting, iedereen kan het? Of toch niet.

Toen wij in 2008 bootfitting naar Nederland haalden was er misschien een handjevol kenners die wisten wat bootfitting inhoudt. Alleen in de wedstrijdsport is bootfitting dan een bekend fenomeen.
Bootfitting zoals wij dat bij DutchBootFitter doen, vindt voornamelijk zijn oorsprong in Amerika. Deze vorm is vooral gericht op het pijnloos skiën en heeft zijn basis in de ‘podiatry’ (podologie).
Hoe onbekend bootfitting in die tijd was blijkt wel uit het feit dat mensen ons belden en vroegen: ‘u doet toch aan BOOTfittten’ (boot als in speedboot).
Ook in de reguliere skiwinkels was bootfitting een onbekend gegeven. Mondjesmaat werden er zooltjes voor skischoenen verkocht maar de meeste verkopers vonden het maar vervelende ballast..

Tien jaar later…

Indrukwekkend gereedschap maakt nog geen goede bootfitter.

Bootfit gereedschap
Hoe anders is dat nu 10 jaar later. Bootfitting is inmiddels een bekend begrip en bijna alle skishops bieden het in één of andere vorm aan. Menig skiwinkel adverteert ermee: “wij bieden ook bootfitting aan: uitdeuken, frezen en zooltjes. Wij verwarmen de binnen- en buitenschoen zodat die perfect past…”
Dat is al 100x beter dan 10 jaar geleden want er wordt nu wel werk gemaakt van goed passende, comfortabele skischoenen. Maar bootfitting is meer dan het hanteren van bootfittools. Een goede bootfitter kan het verschil maken tussen een top vakantie of een week met pijn in de sneeuw.

Bootfitting, wie, wat, waar en hoe..?

Ik had het hierboven over Amerika, de bakermat van het custom bootfitten. Hoe komt het dat het daar tot wasdom is gekomen? Waarschijnlijk stelt de amerikaanse consument hogere eisen dan in Europa of zit dienstverlening meer in de genen van amerikanen. Bijna elke skiwinkel in de VS heeft een (opgeleide) bootfitter in dienst. Feit is dat er elk jaar in Kitzbühel een bootfit seminar is waar, behalve Fabian Stiepl uit Kaprun, alle instructeurs amerikaan zijn.

Wat mag je van een bootfitter verwachten?

Zenuwen in de voet

Natuurlijk moet een bootfitter skills hebben en met tools om kunnen gaan. Maar belangrijker is dat een goede bootfitter ook kennis heeft van de anatomie en biomechanica van de voet en enkel en kennis heeft van lichaamshouding. Een skischoen rucksichtslos breder maken als men niet de flexibiliteit heeft gecheckt van de middenvoetsbeentjes of de stand van de voet, heeft weinig zin. Bij scheenbeenpijn de tong van de binnenschoen uitdeuken, gaat niet helpen als niet de flex van de enkel eerst wordt gecheckt. (Lees ook onze blog over scheenbeenpijn bij het skiën.)

Kortom: van je bootfitter mag je verwachten dat hij naast kennis van materialen en tools ook iets weet van anatomie. Die kennis mag van mij best ver gaan: wanneer een voet na 10 minuten ‘numb’ wordt oftewel in slaap valt, dan is het wel prettig als je bootfitter weet waar de betreffende zenuwen lopen in onderbeen en voet. Met alleen een mooi stuk gereedschap doe je dan weinig.

De juiste maat skischoen

Je mag van een bootfitter tenminste verwachten dat hij de juiste maat skischoen kan bepalen. Hij moet op een goede manier je voetlengte, -breedte maar ook het volume kunnen meten. Het oude adagium ‘wanneer je door je knieën buigt komen je tenen los van de voorkant en wanneer je recht op staat moeten ze de voorkant van je skischoenen raken’ is een oud en achterhaald inzicht. Het houdt geen rekening met de flexibiliteit van je voetboog en je kuitspieren. Een goede bootfitter zal altijd een shellfit bij je doen.

De vraag waar we mee begonnen (kan iedereen bootfitten?) laat zich niet met één zin beantwoorden. Theoretisch gezien is het antwoord dat echt niet iedereen het zal kunnen maar de vraag heeft natuurlijk betrekking op de vele skiwinkels die bootfitting aanbieden als marketing tool. Houd in ieder geval in uw achterhoofd: bootfitting is meer dan uitdeuken van uw skischoenen. Een bekwame bootfitter kan u er veel meer over vertellen.
Een pijnloze skivakantie gewenst!

Bootfitter BLOG

Een uniek kijkje in de wereld van het bootfitten.